Коучинг (презентация – част 3)

ВИДОВЕ КОУЧИНГ

Първото, за което всеки би могъл да се досети е, че може да има индивидуален и групов коучинг т.е. да бъдат само коуча и клиента или коуча и група, която се явява като клиент – група или екип от фирма или всяка друга група, която е преценила, че има нужда от коучинг.

Втори тип разпределение е според това кой е коуча – тук говорим за вътрешен и външен коучинг т.е. дали коуча е част от организацията/фирмата или е външно лице наето за целта. На запад е все по-популярно фирмите и организациите да обучават собствени кадри/мениджъри на високо и средно ниво за коучове, които в последствие подпомагат цялостното развитие и растеж.

Пример за вътрешен коучинг е компанията Кока Кола в Индия, която е инвестирала в коучинг обучение за всичките си 700 мениджъра на средно и висше управленско ниво.

Трети тип разпределение е според целта на коучинга: какво искате да промените или да постигнете в живота си.

Като две основни групи се оформят личностния или още наречен лайф коучинг и бизнес коучинг.

За личностен/лайф коучинг можем да говорим в личния Ви живот и в обществения Ви живот.

В ЛИЧНИЯ ВИ ЖИВОТ:

Отслабване/Влизане във форма

Кой от Вас не е искал да влезе във форма, да започне някакъв спорт или да отслабне? А колко от Вас са го направили? А на колко от Вас не ви е достигнало време или мотивация да започнете или да продължите започнатото повече от седмица или повече от месец?

Коучингът може да Ви помогне да откриете какво Ви спира и кой е начинът за Вас.

Спиране на цигарите

Колко от Вас пушат? А колко са искали да спрат цигарите или вече са ги спирали поне веднъж?

Взаимоотношения

Колко от Вас могат да кажат, че са в идеални отношения с всички заобикалящи ги – половинка в семейството, деца, родители, колеги.

Колко от Вас могат да кажат, че са в идеални отношения с половинката си – че се разбирате, че никога не спорите, че винаги имате време един за друг?

В ОБЩЕСТВЕНИЯ ВИ ЖИВОТ:

Кариерен коучинг – Колко от Вас могат да кажат, че работят точно това, за което са завършили и работата им носи удовлетворение? А колко от Вас желаят да я сменят с нещо по-вдъхновяващо, нещо, което ги влече? А в същото време да им носи достатъчно доходи?

Доходи

А колко от Вас искат да работят по-малко, да имат повече време за себе си и да получават повече?

Духовна промяна

Колко от Вас са се чувствали вътрешно неудовлетворени и в някакъв момент не са изпитвали необходимостта от промяна?

Коучингът е холистичен процес,  който разглежда живота в цяло и във всичките му сфери и може да Ви помогне с всички изредени теми, а и не само.

КОУЧИНГЪТ В БИЗНЕСА

Управление/мотивация на екипа

Всеки мениджър се сблъсква с едни и същи проблеми  – как по-добре да управлява екипа си и как да ги мотивира да работят по-добре и да постигат по-високи резултати. Коучингът може да помогне.

Вземане на трудно управленско решение / Овладяване на криза

От 2008а година насам всички говорят за криза. Замислете се на колко от Вас се е налагало да вземете трудно управленско решение – да останете в бизнеса или да го прекратите, да останете в пазарната ниша, в която работите или да потърсите нова, да съкратите част от екипа си, да смените мениджмънта си.

С помощта на коуч всеки мениджър може да намери най-правилното и оптимално решение за своята фирма и бизнес.

Управление на стреса

Бизнесът се развива на високи обороти. Ние не винаги успяваме да се справим със стреса. Коучингът може да Ви помогне при подготовка за преговори и подписване на нов договор, при работа в мултикултурна среда, при необходимост от съкращаване или преназначаване на персонал.

Кариерно развитие

Говорихме за кариерното развитие в личностния коучинг. Сега ще погледнем от другата страна. Колко от Вас успяват да видят потенциала в своите служители? А колко от Вас са вземали решение да инвестират в екипа си и в тяхното развитие – да ги мотивират да се развиват, да се обучат и да са по-полезни за компанията, да ѝ носят по-високи приходи?

От казаното до тук виждате, че можем да говорим за много типове коучинг, защото той е услуга, която може да се приложи и използва във всички сфери на живота.

Advertisements
This entry was posted in коучинг and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s